Notarie Emmi Mäkinen: Att jobba som notarie är ett expertarbete där man ska ha goda insikter om den finländska straffprocessen och straffsystemet

Jag arbetar som notarie vid Brottspåföljdsmyndighetens verkställighetsenhet. Våren 2024 avlade jag magisterexamen i förvaltningsvetenskaper vid Östra Finlands universitet med straff- och processrätt och kriminologi som huvudämnen. Inom rättsväsendet och Brottspåföljdsmyndigheten började jag vid ingången av 2022.

Det är rätt så varierande att jobba som notarie på verkställighetsenheten. Notarierna fattar beslut som gäller de dömdas strafftid. Till exempel fastställer vi den tidigaste möjliga dagen för villkorlig frigivning. Vi granskar att domen är verkställbar, och finns det något som vi undrar över så ber vi domstolen att kolla.

Vi matar in i informationssystemet uppgifter som gäller frigivning och ser till att uppgifterna om straffavtjänande förs över till straffregistret. Under tjänstetid beslutar notarien om efterlysning, eller återkallande av dito i situationer där verkställigheten fortsätter, till exempel när en person har avvikit från fängelse utan tillstånd. Vi ger svar på begäran om att få ta del av handlingar och uttalar oss i formella verkställighetsfrågor som rör klienter. I allmänhet vill man få veta när någon gång fången blivit frigiven eller exakt vilket straff han eller hon varit och avtjänat. Dessutom svarar notarierna under tjänstetid på verkställighetsenhetens telefonlinje som är avsedd för andra myndigheter.

Ett tidigt intresse för brottspåföljdssektorn

Jag blev intresserad av Brottspåföljdsmyndigheten som organisation ganska snabbt efter att jag börjat plugga, jag funderade att mitt huvudämne kunde passa väl för arbetsuppgifter inom området. Under en kurs på universitetet gjorde vi ett studiebesök till en av Brottspåföljdsmyndighetens enheter, och då växte sig ytterligare känslan att det här kunde vara min grej. Sedan började jag hålla koll på platsannonser på valtiolle.fi och fick syn på en där man sökte verkställighetssekreterare till verkställighetsenheten. Tjänsten verkade passa väldigt bra min utbildning och mina intressen. Jag sökte jobbet och fick ett tjänsteförhållande för viss tid.

Efter att ha jobbar som verkställighetssekreterare ett tag och upptäckt att jag trivdes med det, började jag längta efter lite mer utmaningar och undrade om det inte var notariejobbet som matchade min utbildning ännu bättre. Ungefär sex månader efter att jag börjat på enheten blev en notarietjänst ledig, som jag sökte och fick, och på den vägen är det.

Svårt att förutse hur arbetsdagen blir

Det här är i och för sig ett jobb som är svårt att förutse, uppgifterna och hur mycket det är att göra varierar jämnt, så att på morgonen vet man inte vad man kommer att möta under dagen. I regel börjar jag dock morgonen som en typisk kontorsanställd, kollar inkomna mejlen och hur mycket det är att göra i klientinformationssystemet. Min första egentliga arbetsuppgift på morgonen är att granska domar som vi får in elektroniskt ifrån domstolssystemet.

Efter att ha granskat domarna går jag vidare till att fatta beslut som gäller strafftid. Dessutom kan det bli åtgärder som rör frigivning av fångar och att besvara inkomna begäran om att få ta del av handlingar. Under dagen kan det också komma samtal via myndighetslinjen, det kan vara från andra tjänstemän på Brottspåföljdsmyndigheten eller från domstolar.

Under arbetsdagen står jag ofta i kontakt med andra enheter inom Brottspåföljdsmyndigheten, till exempel med samhällspåföljdsbyråer när det gäller att ta reda på hur verkställigheterna fortskrider. Utmanande fall diskuterar vi tillsammans hur vi ska lösa med andra sekreterare eller notarier.

Bra med flextid och distansarbete

Vi har en ledig policy när det gäller distansarbete. En dag i veckan ska du vara på kontoret, men i övrigt får du distansa så mycket du vill. Vill någon komma och jobba på kontoret varje dag så går det också helt bra. Jag gillar att jobba mest på distans.

Under tjänstetid, vardagar från 8.00 till 16.15, finns det alltid någon som är nåbar på vår enhet. Våra sekreterare och notarier har en rotation om vem som är tillgänglig vilken dag, men i övrigt finns det möjlighet att flexa. Jag brukar jobba normalt 8.00 till 16.00, men det är trevligt att ha möjlighet att börja senare eller sluta tidigare om man så behöver. Precis som vår policy för distansarbete, ger flexet en viss ledighet och gör det lättare att planera privatlivet.

Stresstolerans, noggrannhet och IT-kunskaper krävs

En universitetsexamen är den bästa kvalifikationen för det här jobbet. Därtill är det en fördel med juridisk tilläggsutbildning, eftersom arbetet kräver att man har insyn i den finländska straffprocessen och straffsystemet och känner till regleringen som gäller administrativa förfaranden. I sitt praktiska arbete bör en notarie också ha förmåga att tolka och tillämpa de normer som gäller uppgifterna man utför. Dessutom ska man ha självständigt omdöme, för även om strafftidsbeslut fattas med utgångspunkt i lagen, är det notarien som ansvarar för den rättsliga motiveringen bakom besluten och utövar prövningsrätt i enskilda fall. Notarien ansvarar också för det rätta i beslut som han eller hon utfärdar.

Det blir en hel del avbrott i jobbet, och man ska vänja sig vid att man kanske arbetar med något men sedan ringer telefonen eller ett brådskande mejl kommer in, och då får man lov att hoppa över till det och ta upp senare det man precis höll på med. Därför är det god stresstålighet, noggrannhet och systematik som det vill till.

Goda IT-kunskaper är också en stor fördel, eftersom man arbetar med en hel rad olika system. Notarien bör vara beredd på förändringar och öppen för utveckling, eftersom man på enheten är angelägna om att utveckla processerna vidare. Och naturligtvis skadar det inte att vara engagerad i de värderingar och mål som gäller för Brottspåföljdsmyndigheten.

Ett intressant och föränderligt arbetsområde

Man stöter ofta på helt nya fall och lär sig något nytt så gott som varje dag. Under de senaste åren har det varit ett antal lagändringar som har förändrat vårt arbete. Jag upplever att det är ett mycket intressant område att jobba inom. Jag vill också tala om att vi har schyssta kollegor på enheten som man kan diskutera arbetssaker med.

Nackdelen är att det är svårt att planera arbetsdagen och förutse hur den blir, för det kan bli allt annat än vad man tänkte sig på morgonen. Ibland finns det naturligtvis mer hektiska dagar och svårare saker att ta sig an.

Goda anställningsutsikter för notarier

Är du intresserad av brottspåföljdssektorn och juridiskt expertarbete, rekommenderar jag starkt att du överväger att bli notarie. Jag har trivts mycket bra med jobbet, vi har ett trevligt team på verkställighetsenheten och vi är också en modern och utvecklingsorienterad enhet där man kan utveckla sig själv.

Jag ser det som så att det alltid kommer att finnas jobb för notarier, det är ett expertjobb där det är rätt så svårt att ersätta människan, även om arbetet utförs digitalt. Behovet av de tjänster som Brottspåföljdsmyndigheten producerar kommer inte att försvinna. Vårt arbete är dessutom kopplat till debatten och utvecklingen i samhället, så lagstiftningen inom området kan förändras och få konsekvenser för vårt arbete.

Publicerad 1.3.2024