Ankomstgranskning RISE/3136/2023
Brottspåföljdsmyndighetens föreskrift RISE/3136/2023
Behörighet: 4 kap. 12 § i fängelselagen respektive 2 kap. 6 § i häktningslagen
Gäller: från och med 15 maj 2025 tillsvidare
Häver: Föreskrift om ankomstgranskning (dnr 6/004/2016)
Mottagare: Brottspåföljdsmyndigheten
1. Allmänt
En dömd fånge eller en häktad som anländer till ett fängelse ska vid ankomsten granskas i närvaro av ett vittne. Ankomstgranskningen utförs i det fängelse som den dömde eller den häktade anländer till. I slutna fängelser omfattar ankomstgranskningen byte av kläder (4 kap. 5 § 1 mom. i fängelselagen, 2 kap. 4 § 1 mom. i häktningslagen)
I samband med ankomstgranskningen ska utföras en säkerhetskontroll i enlighet med bestämmelserna i 16 kap. 3 § i fängelselagen respektive 11 kap. 3 § i häktningslagen. Personen kan kroppsvisiteras, om förutsättningarna enligt 16 kap. 4 § i fängelselagen respektive 11 kap. 4 § i häktningslagen uppfylls. Närmare anvisningar om kroppsvisitation ges i Brottspåföljdsmyndighetens anvisning om kroppsvisitation (RISE/6580/2023).
2. Fastställande och antecknande av identitet
När personen själv inställer sig till fängelset, anländer förpassad av domstol eller gripen av polisen på grund av efterlysning, ska en tjänsteman vid Brottspåföljdsmyndigheten försäkra sig om personens identitet. Identiteten kontrolleras med hjälp av en handling med foto som på ett tillförlitligt sätt styrker identiteten, såsom identitetskort, pass eller körkort. Om den dömde inte har med sig någon identitetshandling eller om det annars inte går att få tillräcklig säkerhet om hans eller hennes identitet, kan de informationssystem som fängelset förfogar över utnyttjas vid identifieringen i den utsträckning som den beviljade åtkomsträtten tillåter. För att säkerställa identiteten kan även handräckning från polisen begäras. Personen ska inte tas in i fängelset om inte tillräcklig säkerhet om hans eller hennes identitet kan fås. Uppgift om att personen intagits i fängelset antecknas utan dröjsmål i klientinformationssystemet.
3. Upptagande av signalement
En fånge och en häktad ska fotograferas och övriga signalementsuppgifter upptas när han eller hon anländer till fängelset (4 kap. 5 § 2 mom. i fängelselagen, 2 kap. 4 § 2 mom. i häktningslagen). Fotografiet ska föras in i klientinformationssystemet. Signalement antecknas i klientinformationssystemet i form av beskrivningar i ord. Skulle det ske förändringar i signalementen på fången ska signalementuppgifterna omedelbart uppdateras.
4. Förteckning och granskning av fångens medförda egendom
Inventering och granskning av egendom som åtföljer en fånge ska göras i det fängelse dit fången eller den häktade först anländer. Inventeringen av egendomen kan skjutas över och göras i ett annat fängelse ifall vederbörande omedelbart ska bli överförd till annat fängelse. I det fall ska egendomen dock granskas samt packas och förseglas för transport.
Anvisningar om förvaring, sändande, förstöring och egendomsförteckning finns i en separat föreskrift (RISE/2849/2023).
Ytterligare upplysningar lämnas av normstyrningsteamet inom Brottspåföljdsmyndighetens rättsenhet.
Generaldirektör Anna Arola-Järvi
Jurist Mia Sandberg
Publicerad 5.5.2025