Förvaring, sändande och förstöring av samt egendomsförteckning över fångarnas egendom RISE/2849/2023
Brottspåföljdsmyndighetens föreskrift RISE/2849/2023
Behörighet: 9 kap. 10 § 2 mom. i fängelselagen respektive 5 kap. 9 § 2 mom. i häktningslagen
Gäller: Från och med den 15 maj 2025 tills vidare
Häver: Förvaring av fångarnas egendom (dnr 2/004/2016)
Mottagare: Brottspåföljdsmyndigheten
1. Egendomsförteckning
När en fånge anländer till ett slutet fängelse ska i klientinformationssystemet upprättas en förteckning över annan egendom än egendom av ringa värde som fången för med sig (9 kap. 2 § i fängelselagen). Enligt vad som bestäms i föreskriften om ankomstgranskning (RISE/3136/2023) kan upprättandet av förteckningen över egendomen skjutas över och göras i ett annat fängelse ifall vederbörande omedelbart ska bli överförd till annat fängelse. I det fall ska egendomen dock granskas samt packas och förseglas för transport.
I egendomsförteckningen ska egendomens art och mängd antecknas. Är det oklart om det handlar om egendom av ringa värde, bör man med fången diskutera huruvida egendomen ska antecknas i egendomsförteckningen. Framgår det vid diskussionen med fången att han eller hon har med sig särskilt värdefull egendom, ska egendomen utan dröjsmål skrivas in i egendomsförteckningen. Skulle en del av egendomen vara skadad vid fångens ankomst till straffanstalten, ska detta sakförhållande antecknas i egendomsförteckningen. Någon värdering av egendomen antecknas inte i klientinformationssystemet.
Ändringar i fångens egendom ska antecknas i egendomsförteckningen. När det sker ändringar i fångens egendom i fråga om värdefulla föremål, ska en förteckning över ändringarna som skett i egendomen skrivas ut och fången ska underteckna egendomsförteckningen. Egendomsförteckningen lagras i klientinformationssystemet.
Egendom som fången sänt bort från fängelset ska avföras ur egendomsförteckningen och en anteckning om sändningen göras i egendomsförteckningen. Anteckning i egendomsförteckningen ska även göras om egendom som tagits ur fångens besittning.
För elektroniska anordningar och motsvarande ska i egendomsförteckningen antecknas anordningens märke, typ och identifikationsuppgifter samt nummer på förseglingsdekalerna.
Bank- och/eller kreditkort ska antecknas i egendomsförteckningen så att utställarbankens namn skrivs in och de fyra första och de fyra sista siffrorna skrivs in som identifieringsuppgifter (NNNN **** **** NNNN).
På en öppen anstalt ska fångens egendom som är mer värdefull än ringa förtecknas i klientinformationssystemet i sin helhet när egendomen tas för tillfällig förvaring i anstalten med anledning av att fången far ut på permission eller av någon annan orsak. Även när en fånges egendom eftersänds från en öppen anstalt till ett annat fängelse ska egendom som är mer värdefull än ringa antecknas i den öppna anstalten.
2. Förvaring av egendom
Utgångspunkten är att fängelset tar till förvaring två fångväskor med fångens egendom. Avvikelse från maximimängden av egendom som tas till förvaring kan göras från fall till. I sista hand är det förvaringsutrymmen som fängelset förfogar över som sätter begränsning på mängden egendom som kan tas emot. Egendom som inte kan tas i förvar i fängelset ska återlämnas eller på fångens bekostnad sändas till det ställe som fången anvisat (9 kap. 1 § 4 mom. i fängelselagen).
Fången ansvarar själv för förvaringen av sin innehavda egendom. Fängelset ansvarar för fångens egendom som lämnats i dess besittning. Om saker vid granskning, förpackning, cellvisitation eller på annat sätt genom personalens förfarande går sönder, svarar fängelset för skadan i enlighet med skadeståndslagen. Sakförhållandet ska anmälas i klientinformationssystemet samt en anteckning därom göras i egendomsförteckningen.
Fängelset ansvarar inte för fångarnas fortskaffningsmedel (motorfordon, cyklar osv.) som parkerats på dess område, och fängelset är inte skyldigt att ordna förvaringen därav.
Om en fånge flyttas ut från cellen han eller hon är bosatt i, ska personalen ta hand om fångens egendom som finns i cellen. Dörren till cellen fången bor i bör låsas eller, om fången inte bor ensam, ska fångens egendom åtskiljas från de andra i cellen boende personers egendom och fängelset ska se tillgodose dess förvaring.
Egendom tillhörande en fånge som rymt, olovligen avvikit eller inte återvänt från ett beviljat tillstånd i kraft av vilket fången befunnit sig utanför fängelset ska av personalen tas till fångens civila tillhörigheter i förrådet. Fångens egendom ska förvaras tills han eller hon återvänder för att avtjäna straff.
3. Sändande av egendom
3.1. Förpackning av egendom
Utgångspunkten är att när en fånge friges, påbörjar övervakad frihet på prov eller förflyttas till ett annat fängelse ska fången själv förpacka sin egendom och kontrollera att egendomen som antecknats i den ur klientinformationssystemet utskrivna egendomsförteckningen stämmer överens med den egendom fången har packat med sig från sin cell och andra lokaler samt den egendom fången haft i fängelsets förvaringsutrymmen. Om fången inte kan eller vill kontrollera sin egendom, ska detta sakförhållande antecknas i egendomsförteckningen och därtill ska två tjänstemän granska egendomen och bestyrka förteckningens riktighet.
I situationer där en fånge t.ex. av säkerhetsskäl inte kan tillåtas själv förpacka sina saker, ska fången dock beredas möjlighet att närvara när sakerna förpackas. I undantagsfall när fången inte kan få ens närvara när hans eller hennes saker förpackas, ska detta sakförhållande antecknas i egendomsförteckningen och två tjänstemän ska med sina underskrifter bestyrka förteckningens riktighet. Skadade saker ska antecknas i egendomsförteckningen.
Allt gods ska packas ner i fångens egna väskor eller i fängelsets fångväskor. I var väska ska endast saker från en enda fånges förpackas. Väskorna ska förseglas och på dem ska tydligt antecknas fångens namn, den mottagande enheten samt om sakerna har innehafts av fången eller befunnit i fängelsets förråd och huruvida sakerna är granskade av personalen.
3.2. Sändande när fången förflyttas till ett annat fängelse i Finland
När en fånge förflyttas från ett fängelse till ett annat ska fångens egendom som befinner sig i fängelset och som fången själv förmår föra med sig sändas till destinationen tillsammans med fången. Vid ruttransporter är egendomens mängd dock begränsat till högst två väskor. Avvikelse från detta kan göras genom särskild överenskommelse med fängelset som ansvarar för transporten. Fången ska ges möjlighet att välja ut den egendom vars transport han eller hon sörjer för. Fången ska själv sörja för transporten av saker som lätt gör sönder. Fången svarar själv för egendom han eller hon innehar under transporten. Egendom som fången ansvarar för ska antecknas i egendomsförteckningen och egendomens skick granskas innan fången övertar ansvaret för egendomen.
Egendom som fången inte själv förmår transportera sänds på fängelsets bekostnad till fångens destinationsort. Om det finns mycket egendom, kan fängelset på förhand diskutera med fången om möjligheten att skicka en del av sakerna ut till det civila. Sakerna kan transporteras till destinationen antingen i förväg eller inom två veckor från fångens förflyttning. Transporten av sakerna ordnas på det sätt som är förmånligast för fängelset. Sakerna kan sändas som fraktgods, mot särskild ersättning med bil som transporterar tvätt, eller med fångtransportbuss, om bussen färdas direkt till destinationen. När ett externt transportföretag anlitas för godstransport är företaget ansvarigt för de varor det transporterar. Detta ansvar ska antecknas i avtalet som ingås med företaget. Har ingen skrivning om ansvaret gjorts, är det fängelset som ansvarar för eventuella skador. Kvarlämnad egendom av en fånge som överförts till ett annat fängelse ska eftersändas till fången.
När en fånge tillfälligt förflyttas till ett annat fängelse eller en annan förläggning kan han eller hon ges tillstånd att ta med sig och själv transportera de personliga bruksföremål som han eller hon behöver under förflyttningen.
Om fängelset eftersänder en intagnes egendom till honom eller henne till sjukhuset för fångar eller till något annat sjukhus eller anstalt, ska fängelset anteckna den avsända egendomen i fångens egendomsförteckning.
När fångens tillhörigheter anländer till fängelset som fången överförts till, bör fången få kontrollera att alla hans eller hennes tillhörigheter har anlänt. Därefter undertecknar fången en egendomsförteckning i vilken den ankomna egendomen står antecknad. Om fången då inte är villig eller kapabel att kontrollera sina saker, ska en anteckning om detta göras i egendomsförteckningen och därtill ska två tjänstemän granska egendomen och genom sina underskrifter bestyrka förteckningens riktighet.
3.3. Sändande när fången överförs utomlands
Fången svarar själv för sändandet av sakerna och kostnaderna som de ger upphov till. När en fånge överförs till en annan stat kan fången ta med sig gods i sådan mängd och av sådant slag som får tas ombord på flygplan eller fartyg. Förläggningsfängelset ska beakta de anvisningar om resgodset och resväskornas mängd och art som utfärdats av fängelset som ansvarar för eskortering till utlandet. Klarering av godset åligger förläggningsfängelset och får inte överlåtas till transitanstalten. Dessutom åligger det fången att skaffa fram en för transporten lämplig resväska. Fängelset skickar inga gods till utlandet i fångväskor. Egendom som lämnats kvar i fängelset sänds till den frigivne på hans eller hennes bekostnad. Går fången inte med på att betala för sändandet sin egendom och han eller hon inte har någon som kunde avhämta egendomen, får fängelset förstöra egendomen tre månader efter den frigivningsdag som framgår av klientinformationssystemet.
3.4. När fången friges
När en fånge friges från fängelset, sänds den egendom som lämnats kvar i fängelset till den frigivne på hans eller hennes bekostnad. Detsamma gäller om en häktad som frigetts på tingsstället inte återvänder till fängelset för att avhämta sin egendom. Om den frigivna inte avhämtar sin utsända egendom, kan egendomen förstöras tre månader efter det att egendomen återsänts till fängelset. Går fången inte med på att betala för sändandet sin egendom och han eller hon inte har någon som kunde avhämta egendomen, får fängelset förstöra egendomen tre månader efter att fången blivit frigiven (9 kap. 5 § 2 mom. i fängelselagen).
4. Förstöring av egendom
Förskämt gods kan förstöras i närvaro av ett vittne. Fången ska underrättas om förstöringen. Förstöringsgrunden och förfarandet vid förstöringen ska antecknas i egendomsförteckningen. När det gäller förstöringssättet ska samma principer iakttas som vid övrig avfallshantering i fängelset.
Alkoholdrycker påträffade i fängelset förstörs bevisligen. Påträffas alkoholdryck eller något annat alkoholhaltigt ämne i besittning hos en fånge som är intagen eller anländer till fängelset, fråntar fängelsepersonalen den och förstör den bevisligen. Narkotiska och förbjudna läkemedelssubstanser registreras i klientinformationssystemet som fynd. Narkotikan ska utan dröjsmål överlämnas till polisen mot kvittning. Narkotikan ska förvaras i ett låst utrymme tills polisen avhämtar dem. Utrustning för användning av narkotika och läkemedel förstörs med poliklinikens försorg.
Vapen som påträffats i fängelset (inkl. gassprayer och patroner) ska anmälas till polisen. Vapen, vapenreplika eller blanka vapen ska inte förvaras i fängelset, utan de ska överlämnas till polisen mot kvittering.
Annat än lågvärdigt gods som påträffats i fängelset och vars ägare inte är känd bör sändas till polisen i enlighet med hittegodslagen (778/1988). Enligt 3 § i hittegodslagen ska som lågvärdigt betraktas gods vars penningvärde är högst 20 euro och som uppenbarligen inte har något särskilt bruks-, känslomässigt eller annat personligt värde för ägaren.
5. Ytterligare upplysningar
Ytterligare upplysningar lämnas av normstyrningsteamet inom Brottspåföljdsmyndighetens rättsenhet.
Generaldirektör Anna Arola-Järvi
Jurist Mia Sandberg
Publicerad 5.5.2025