Placering i Brottspåföljdsmyndighetens anstalter av personer med pågående eller avslutad könsbekräftande behandling (8/004/2018)

Brottspåföljdsmyndigheten anvisning Dnr 8/004/2018
21.2.2019

Behörighet: Lag om Brottspåföljdsmyndigheten

Gäller: Från och med 15 mars 2019

Mottagare: Brottspåföljdsmyndigheten

Författningar: Finlands grundlag (731/1999), i synnerhet 6 §
Lag om befolkningsdatasystemet och Befolkningsregistercentralens certifikattjänster (661/2009), i synnerhet 11 §
Lag om fastställande av transsexuella personers könstillhörighet (563/2002)
Lag om jämställdhet mellan kvinnor och män (609/1986), i synnerhet 6 c §
Fängelselag (767/2005)
Häktningslag (768/2005)
Lag om verkställighet av böter (672/2002)
Förvaltningslag (434/2003)
Lag om behandling av personuppgifter vid Brottspåföljdsmyndigheten (1069/2015)
Personuppgiftslag (523/1999)

1. Könsidentitet och könsbekräftande behandling

En persons juridiska kön framgår av hens personbeteckning. Undantag utgör de som kommit till Finland från utlandet och saknar finsk personbeteckning. Personbeteckning som lagrats i befolkningsdatasystemet kan ändras om personen har bekräftats tillhöra det motsatta könet i enlighet med lagen om fastställande av transsexuella personers könstillhörighet. Efter ändring av juridiskt kön ska personen behandlas enligt könet i den nya personbeteckningen. Deltagande i hälsovårdsåtgärder, såsom hormonbehandlingar eller underlivskirurgiska eller andra kirurgiska ingrepp, är inte en förutsättning för ändring av juridiskt kön.

Personbeteckningen kan inte ses som den enda könsbestämmande faktorn. Kön kan inte heller fastställas utifrån fysiska egenskaper. Könsbekräftande behandling är en långvarig process som innebär en genomgripande förändring i personens liv. Medan behandlingsprocessen ännu pågår förändras personens fysiska egenskaper successivt och individuellt beroende på behandlingsfas och behandlingssvar mot att överensstämma med könsidentiteten. Medan personen genomgår könsbekräftande behandling ska hen bemötas i det kön som förstärks genom behandlingen.

När en blir intagen i fängelse ska kontinuiteten i den könsbekräftande behandlingsprocessen säkerställas i samverkan med fånghälsovården och den externa behandlingsenheten. Beroende på fasen av könsbekräftande behandling kan den dömde ansöka om uppskov med verkställighet av fängelsestraff eller förvandlingsstraff för böter med hänvisning till hälsorelaterade skäl.

Så här söker man om uppskov. Ansökan om uppskov 1.9.2022. [pdf, 90.0 kB]

2. Plan för strafftiden och utlåtande om anstaltssäkerhet

När plan för strafftiden ska tas fram för en person som genomgår könsbekräftande behandling ska man begära hen lämna en undertecknad skriftlig uppgift om sitt transkön, dvs. om sin annorlunda könsidentitet eller sätt att uttrycka sitt kön än vad som väntas av hen utifrån det kön som fastställts vid födseln. Samtidigt ska man begära skriftligt hens samtycke till att den könsbekräftande behandlingsprocessen antecknas i planen för strafftiden. Utan personens samtycke och underskrift får uppgiften inte antecknas i planen.

Den könsbekräftande behandlingsprocessen behöver inte utvecklas i detalj i planen för strafftiden. Det är dock bra om processen är synlig i målen i planen. Ett mål kan t.ex. vara att bekräfta könsidentitet och när det gäller sätten att uppnå detta kan man skriva in uppgiften om behandlingsenheten och eventuellt kontaktuppgifterna.

Uppgift om personens transkön är bra att även anteckna i utlåtande om anstaltssäkerhet och information om personen. På så sätt förs informationen om personens transkön vidare till fängelsepersonalen och åtgärder som omfattas av skydd för personens integritet, såsom granskning, urinprov m.m., kan i regel utföras av en tjänsteman av samma kön med personens transkön, dock med beaktande av den granskades egen önskan. Saknas information om personens transkön och samtycke till att anteckna omständigheten, ska personens kön fastställas enligt det aktuella juridiska könet och personbeteckningen, såsom sker med andra fångar.

När det gäller att ta fram en plan för strafftiden i byrån för samhällspåföljder eller när personen redan är intagen i fängelse rekommenderas det att ett nätverksmöte hålls i samråd med personen, fängelset, fånghälsovårdet och den externa vårdenheten. Nätverksmötet gör det möjligt att hämta in mer information om den könsbekräftande behandlingen och dess fas i syfte att säkerställa behandlingsplanens fortsatta framskridande och den dömdes lämpligen erforderliga placering i anstalt och avdelning. För att ha ett nätverksmöte krävs alltid personens eget samtycke. Vägrar personen att medverka i ett nätverksmöte, ska man hos behandlingsenheten inhämta ett skriftligt intyg i fri form om behandlingsprocessens framskridande. Intyget behöver inte innehålla detaljerad information och är inte ett särskilt uttalande om personens hälsotillstånd.

Personalen på Brottspåföljdsmyndigheten och fånghälsovården ska i förekommande fall anordnas orientering och/eller utbildning i könsmångfald.

3. Placering i anstalt och avdelning samt aktiviteter

När det gäller att placera dem som genomgår könsbekräftande behandling ska man i mån av möjlighet ta hänsyn till den externa vårdenhetens belägenhet i förhållande till den tilltänkta förläggningsanstalten. Långa avstånd mellan fängelset och behandlingsenheten kan utgöra ett praktiskt hinder för behandlingsprocessens framskridande. I Finland undersöks och behandlas personer med könsidentitetsrelaterade problem på Tammerfors universitetssjukhus och Helsingforsregionens universitetscentralsjukhus.

När information om personens könsbekräftande behandling föreligger ska placering i anstalt i första hand ske enligt hens könsidentitet, med hänsyn till fasen av behandlingsprocessen och personens egen önskan. Även när det gäller personer med redan avslutad könsbekräftande behandling och ändrat juridiskt kön ska placering i avdelning avvägas noggrant. Det är skäl att personen själv och fängelset är medvetna om faktorer som har bäring på anstaltssäkerheten. I placering i avdelning ska man ta hänsyn till möjligheterna till att ha en enskild cell och att ensam kunna besöka toalett och duscha. Bastubesök ska inom ramar för fängelsets möjligheter ordnas så att de kan ske i enrum.

När det gäller placering i aktiviteter och sysselsättningar är det bra att ta hänsyn till avslutad eller pågående könsbekräftande behandling och dess fas och att personens säkerhet kan garanteras. Man ska gå in för att placera personen i samma aktiviteter och sysselsättningar med andra fångar. Endast ett verkligt hot mot personens säkerhet eller hens egen önskan kan vara en anledning att inte placera hen i aktiviteter med andra fångar.

Generaldirektör Esa Vesterbacka
Specialsakkunnig Ulla Knuuti

Publicerad 22.11.2022