Valvontarangaistus

Valvontarangaistus on vankeuden vaihtoehto, johon sinut voidaan tuomita maksimissaan kuuden kuukauden ehdottoman vankeuden sijaan. Valvontarangaistus suoritetaan kotona, ja liikkeitäsi seurataan sähköisesti nilkkapannan avulla.

Sinut kutsutaan ennen oikeuskäsittelyä yhdyskuntaseuraamustoimistoon keskustelemaan siitä, onko sinulla edellytyksiä suorittaa valvontarangaistusta. Rikosseuraamuslaitoksen työntekijä arvioi muun muassa sitä, onko sinulla mahdollisesti riski syyllistyä uudestaan rikokseen ja onko sinulla tarvetta esimerkiksi johonkin kuntoutukseen tai hoitoon, joka voi olla osa valvontarangaistuksen suorittamista.

Tapaamisen ja muun yhdyskuntaseuraamustoimiston tekemän selvityksen perustella työntekijä kirjoittaa sinusta seuraamusselvityksen , jonka toimitamme syyttäjälle ja tuomarille rikosasiasi oikeudenkäyntiä varten. Selvityksen mukana lähetämme myös kirjallisen suostumuksesi siihen, että mahdollinen ehdoton vankeusrangaistus tuomitaan valvontarangaistuksena. Valvontarangaistusta ei voida tuomita ilman kirjallista suostumustasi.

Asuntosi soveltuvuus rangaistuksen suorittamiseen selvitetään etukäteen. Ennen rangaistuksen suorittamista selvitetään myös kanssasi samassa asunnossa asuvien suostumus sekä alaikäisten mielipide asiasta.

Valvontarangaistuksessa asioitasi hoitaa asuinpaikkasi yhdyskuntaseuraamustoimiston valvoja . Valvontarangaistuksessa sinulle laaditaan yksilöllinen rangaistusajan suunnitelma ja viikkoaikataulu, jota sinun tulee noudattaa täsmällisesti. Valvontarangaistukseen sisältyy viikoittaista toimintaa, kuten opiskelua, työtä tai kuntoutusta sekä valvontatapaamisia. Lisäksi sinun pitää pysyä kotona yöaikana. Valvontarangaistus edellyttää sinulta täyttä päihteettömyyttä koko seuraamuksen ajan. Päihteettömyyttäsi valvotaan puhalluskokeilla ja huumeseuloilla.

Valvontarangaistuksen aikana Rikosseuraamuslaitoksen virkamiehet käyvät satunnaisesti kotonasi. Näiden käyntien yhteydessä virkamiehet käyttävät siviilivaatteita.

Valvontarangaistuksen ehdot

Osallistu rangaistusajan suunnitelman laatimiseen valvojasi kanssa. Noudata rangaistusajan suunnitelman ehtoja ja sopimuksia ja pidä sovitusti yhteyttä valvojaasi. Erityisesti viikkoaikataulun noudattaminen ja velvollisuutesi pysyä asunnossa aikataulun mukaisesti ovat tärkeitä.

Jos sinulle tulee este noudattaa viikkoaikataulua, ole heti yhteydessä valvojaasi. Tarvittaessa sinun tulee esittää sairauslomatodistus poissaolosta.

Anna valvojallesi tarpeelliset yhteystiedot sekä muut olennaiset tiedot. Ilmoita valvojallesi, jos tietoihisi tulee muutoksia.

Valvontarangaistuksen aikana et saa käyttää alkoholia etkä muita päihdyttäviä aineita. Päihteettömyyttäsi valvotaan puhalluskokeilla ja huumeseuloilla.

Olet velvollinen käsittelemään huolellisesti jalkapantaa ja siihen liittyvää kotiin asennettavaa laitetta sekä noudattamaan niiden käytöstä annettuja ohjeita. Lisäksi sinun tulee päästää Rikosseuraamuslaitoksen virkamies asuntoosi tarkistuskäynnille.

Velvollisuuksien rikkomisesta sinulle voidaan antaa huomautus tai varoitus. Jos rikot velvollisuuksiasi törkeästi tai toistuvasti, voidaan valvontarangaistuksesi muuntaa vankeudeksi.

Julkaistu 11.1.2024