Uusintarikollisuuteen vaikuttaminen

Uusintarikollisuuden vähentämiseen pyritään vaikuttamaan rikosperusteisilla ohjelmilla.

Seksuaalirikoksista tuomituille: STEP-ohjelma

STEP, Seksuaalirikoksista tuomituille tarkoitettu kuntoutusohjelma (eng. Strength-Based Sex Offender Treatment Program), jonka ovat kehittäneet Kanadalaiset William ja Lian Marshall (Rockwood Psychological Services). Ohjelman nimi STEP (suom. askel) – korostaa vahvuuksia ja uuteen suuntautumista, uusien askelten ottamista tulevaisuuteen.

Rikosseuraamuslaitos osti ja akkreditoi ohjelman suomalaiseen käyttöön syyskuussa 2018. Ohjelma korvaa vuosina 1999 – 2018 käytetyn englantilaisen seksuaalirikollisten ryhmämuotoisen STOP-ohjelman (Core Sex Offender Treatment Programme), jota ohjattiin viimeisimmäksi Riihimäen vankilan STOP-osastolla. Uutta ohjelmaa käytetään ryhmämuotoisena edelleen ainoastaan Riihimäen vankilan seksuaalirikollisten kuntoutukseen erikoistuneella osastolla. Ohjelman tehtäviä voidaan kuitenkin soveltaa yksilötyössä seksuaalirikokseen syyllistyneen asiakkaan kanssa esimerkiksi tehtävien kertaamiseksi ja opitun vahvistamiseksi, jos asiakas on käynyt edeltävästi ryhmämuotoisen ohjelman.

Kohderyhmä ja tavoite: STEP –ohjelma on tarkoitettu erilaisiin seksuaalirikoksiin syyllistyneille henkilöille. Ohjelmaan hakevalla vangilla tulee olla riittävän pitkä jäljellä oleva rangaistus aika ohjelman läpikäymiseen. STEP – ohjelmaan hakeudutaan itse ja siihen valitaan ne vangit, joiden uusimisriski on keskikorkea tai korkea. Ohjelman tavoitteena on työskennellä riski-tarve- vastaavuus periaatteen, motivoivan haastattelun, positiivisen psykologian ja hyvän elämän mallin mukaisesti. Ohjelma painottaa vahvasti yksilön vahvuuksia ja uudenlaisten ei rikosmyönteisten keinojen löytämistä. Ohjelmassa pyritään luomaan osallistujalle uudenlaisten tulevaisuuden tavoitteiden varaan rakentuvaa identiteettiä ja elämänsuunnitelmaa.

Sisältö ja toteutus: Ryhmämuotoisen ohjelman kesto on 87 istuntoa (2 h / istunto, 3 istuntoa / viikko) eli noin 7-8 kuukautta. Ohjelma sisältää ryhmäkeskusteluita, psykoedukaatiota, rooliharjoituksia, käyttäytymisharjoituksia ja ”kotitehtäviä”, joita työstetään yhdessä ryhmässä. Muuna aikana vangit osallistuvat vankilan normaaleihin päivä toimintoihin kuten (työ / opiskelu). Ryhmätyöskentelyn aikana ryhmässä voi olla 6-8 osallistujaa ja ryhmää ohjaa kaksi STEP- ohjaajaa. Riihimäen vankilassa toteutettavaan STEP – ohjelmaan voi hakea kaikista Suomen vankiloista milloin tahansa. Suomessa seksuaalirikoksesta tuomitun osallistuminen kuntouttavaan ohjelmaan on vapaaehtoista. Suomessa on käytössä myös toinen seksuaalirikoksista tuomituille tarkoitettu ohjelma nimeltään Uusi Suunta. Uusi suunta -ohjelma on yksilömuotoinen ohjelma ja tarkoitettu vain matalan uusimisriskin seksuaalirikoksen tekijöille. Seksuaalirikoksen tekijät, joilla on keskikorkea tai korkea uusimisriski, ohjataan aina ensisijaisesti ryhmämuotoiseen STEP-ohjelmaan.

STEP –ohjelman mukaisesti kuntoutetuista vangeista tehtyjen tutkimusten tulokset ovat olleet vakuuttavia.

Lisätietoja tutkimuksesta: www.rockwoodpsyc.com

Väkivaltarikollisille suunnattu ohjelmatoiminta

Suuttumuksen hallinta -ohjelma (eng. Anger Management Training)

Suuttumuksen hallinta -ohjelma on lisenssivapaa englantilainen ohjelma, joka Suomessa otettu käyttöön vuonna 2000. Samantyyppistä ohjelmaa käytetään myös Norjassa ja Tanskassa. Sen sijaan Ruotsi käyttää pidempää englantilaista Aggression Replecement Training (ART)-ohjelmaa.

Kohderyhmä ja tavoite: Suuttumuksen hallinta -ohjelma on suunnattu henkilöille, jotka kokevat vaikeuksia suuttumuksen ja/tai vihan tunteen hallinnassa ja joilla hallinnan menettäminen johtaa aggressiiviseen käyttäytymiseen. Ohjelmaa ei ole tarkoitettu henkilöille, jotka käyttävät väkivaltaa välineellisesti esimerkiksi saadakseen tahtonsa läpi jossakin asiassa, sillä nämä henkilöt pystyvät haluttaessa hallitsemaan tunteensa. Ohjelman tavoitteena on parantaa osallistujien suuttumuksen hallintataitoja.

Sisältö: Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat vihaisen käyttäytymisen ymmärtäminen, vihaisen käyttäytymisen positiiviset ja negatiiviset seuraukset, suuttumuksen kehityksen vaiheet, vihaisten ajatusten hallinta, suuttumuksen fyysiset tunnusmerkit, sellaisten tilanteiden tunnistaminen ja ennakoiminen, jolloin osallistujat helposti menettävät malttinsa, tekniikat fyysisen kiihtymyksen hallitsemiseksi, suuttumusta lisäävien ajatusmallien tunnistaminen ja muuttaminen sekä jämäkkä viestintä.

Toteutus: Ohjelman kokonaiskesto on 18 tuntia ja se toteutetaan 3 - 4 viikon aikana siten että istuntoja on 2 - 3 kertaa viikossa. Ohjelmasta on käytössä myös yksilötyönä käytettävä lyhyempi versio, jota käytetään erityisesti yhdyskuntaseuraamustyössä.
Omaehtoisen muutoksen –ohjelma (OMA) (eng. Cognitive Self Change –program)

Omaehtoisen muutoksen ohjelma (OMA) on amerikkalaisen Jack Bushin kehittämä ohjelma ja se on käytössä muun muassa USA:ssa ja Englannissa. Rikosseuraamuslaitos sai ohjelman käyttöönsä vuonna 2001.

Kohderyhmä ja tavoite: Omaehtoisen muutoksen ohjelma (OMA) on suunnattu vangeille, joilla on taustallaan vaikea väkivaltaisen käyttäytymisen historia ja he ovat olleet vankilassa vähintään kaksi kertaa. Ohjelmaa ei suositella alle 25-vuotiaille eikä yli 50-vuotiaille. Koska ohjelmaan tulee valita vain sellaisia osallistujia, jotka todella kuuluvat riskiryhmään, käytetään ensimmäisenä valintakriteerinä staattisia väkivaltaisuuden ja rikollisen käyttäytymisen riskitekijöitä. Ohjelman tavoitteena on vaikuttaa kyvyttömyyteen hahmottaa omaa väkivaltaista käyttäytymistä sekä yhteiskunnan vastaisiin ja väkivaltaisiin ajattelumalleihin.

Sisältö: OMA-ohjelma jakaantuu neljään askeleeksi kutsuttuun osaan, joista kukin kestää noin seitsemän viikkoa. Ensimmäisen askeleen aikana osallistujat kehittävät kykyjään tarkastella omia ajatuksiaan, tunteitaan ja uskomuksiaan. Tämä tapahtuu käsittelemällä tilanteita, joissa osallistujat ovat toimineet väkivaltaisesti. Toisen askeleen aikana osallistujat kehittävät kykyjään havaita mitkä ajatukset, tunteet, asenteet ja tavat ajatella ovat heidän kohdallaan johtaneet väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Kolmannessa askeleessa osallistujat kehittävät kykyjään käyttää uutta ajattelua, joka ei johda vahingoittavaan käyttäytymiseen. Ohjelman viimeisen askeleen aikana osallistujat rakentavat oman henkilökohtaisen retkahduksen esto -suunnitelmansa ja harjoittelevat sen käyttöä myös ryhmän ulkopuolella.

Toteutus: OMA-ohjelman kesto on 120 tuntia ja se ajoittuu noin seitsemän kuukauden aikajaksolle. Ohjelmassa mukana olevat vangit osallistuvat 2-4:än 75 minuutin mittaiseen ryhmäistuntoon viikossa. Ohjelmassa käytetään keskeisinä tekniikoina riskiraporttien ja ajatusraporttien työstämistä. Ohjelman kesto voi hieman vaihdella riippuen kunkin vangin yksilökohtaisesta etenemisestä ohjelman kuluessa.

MOVE- parisuhdeväkivallan puheeksiotto-ohjelma

Kohderyhmä ja tavoite: Move! on Mikkelin vankilan ja VIOLA ry:n yhteistyönä vuodesta 2001 lähtien kehittämä puheeksiottomalli, joka on tarkoitettu henkilöille, joilla on väkivaltaista käyttäytymistä parisuhteessa ja jotka haluavat käsitellä sitä monimuotoisessa, räätälöidyssä ohjelmassa. Ohjelman tarkoituksena on auttaa henkilöä tunnistamaan väkivaltaista käyttäytymistään parisuhteessa ja sen seurauksia, kannustaa häntä keskustelemaan siitä ja problematisoimaan sitä sekä hakeutumaan avun piiriin.

Sisältö: Ohjelmassa annetaan informaatiota hoitomahdollisuuksista ja henkilökohtainen jatkosuunnitelman tekeminen. Puheeksiotto perustuu ajatukselle, että omaa väkivaltaista käyttäytymistään voi oppia hallitsemaan ja että väkivallantekijä on itse vastuussa käyttäytymisestään.

Toteutus: Puheeksiottomallia toteutetaan yksilötyössä sisältäen puheeksiotto-osion seuloineen, johon voidaan liittää seurantaistunto. Osallistuja voi jatkaa ohjelmassa mikäli hänellä on seulonnassa ilmennyt parisuhdeväkivaltaa.

Julkaistu 31.8.2022