Jyväskylän vankila

Jyväskylän vankila kuuluu Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueeseen.

Käyntiosoite: Ramoninkatu 4, 40100 Jyväskylä
Postiosoite: PL 68, 40101n Jyväskylä
Puhelin: 029 56 87500
Valvonta: 050 368 0199
Faksi: 029 56 87569
Sähköposti: jyvaskyla_vankila_ja_yhdyskuntaseuraamustoimisto(at)om.fi
Vankisähköposti: päivitetään ((osoite on tarkoitettu vain vangeille lähetettävää sähköpostia varten) (Ohje vankisähköpostin käytöstä. Viestiä ei käsitellä, jos se ei ole ohjeen mukainen.))

Johtaja Tuula Tarvainen, puh. 029 56 87501, 050 383 2858
Apulaisjohtaja Petri Laitinen, petri.e.laitinen(at)om.fi, puh. 029 56 87532, 050 302 3184

Vankila 60-paikkainen avolaitos, joka sijaitsee Jyväskylässä kävelyetäisyydellä matkakeskuksesta. Vankilassa on 20 paikkaa naisille ja 40 paikkaa miehille.

Toiminnot

Vankilassa laaditaan rangaistusajan suunnitelma tuomituille, jotka tulevat suorittamaan vankeusrangaistusta vapaudesta.

Vankilassa on käytössä asiakkuuden kokonaishallinnan työskentelymalli, jossa jokaiselle vangille nimetään oma vastuutyöntekijä. Tämä perehtyy vangin kokonaistilanteeseen ja ohjaa vankia vankeusprosessin eri vaiheissa. Vankilassa työskentelee rikosseuraamustyöntekijöitä, ohjaajia, sosiaalityöntekijä, psykologi, vartijoita ja työnjohtajia. Vankilaan tulovaiheessa vangit sijoittuvat rangaistusajan suunnitelmaan ja yksilölliseen arviointiin perustuen tulopajalle tai muihin toimintoihin. Tulopajalla on mahdollisuus tehdä ohjauksessa pienimuotoisia puu- ja tekstiilitöitä. Tulovaiheessa arvioidaan työ- ja toimintakykyä sekä valmiuksia siirtyä vankilan ulkopuolisiin töihin tai opiskelemaan. Muut vankilan toiminnot ovat erilaisia valmentavia ja kuntouttavia työtoimintoja yhteistyökumppaneiden palveluissa sekä arjen taitojen haltuunottoa (asuminen, ruoan valmistus, raha-asiat ja digitaidot). Vangit valmistavat itse omat ateriansa. Ammatillinen kouluttautuminen ja siviilityö vankilan ulkopuolella ovat mahdollisia edellytysten täyttyessä.

Keskeisiä toimintoihin liittyviä yhteistyökumppaneita ovat Metsähallitus, Laukaan kunta, Jyväskylän Katulähetys ry ja Via Dia ry. Jyväskylän oppilaitokset sijaitsevat lähellä. Ammattioppilaitos Gradiassa on laaja-alaiset mahdollisuudet ammatillisten opintojen suorittamiseen.

Päihdekuntoutus, psykologin ja sosiaalityöntekijän palvelut sekä erilaiset toimintaohjelmat (Suuttumuksen hallinta, Viisi keskustelua muutoksesta, VINN- ohjelma naisille, Liikenneturva -ohjelma, Lapset puheeksi -menetelmä ja seksuaalirikollisille tarkoitettu Uusi suunta) tarjoavat mahdollisuuden toteuttaa rangaistusajan suunnitelmaa monipuolisesti. Myös yhteistyö lähialueen seurakuntien kanssa on tiivistä.

Kaikkien toimintojen keskeisenä tavoitteena on edistää vapautumiseen valmistautumista. Jokaiselle vangille räätälöidään yksilöllinen kuntoutumispolku siviiliin, ja suurin osa vangeista vapautuu valvotun koevapauden kautta.

 
Julkaistu 6.7.2020