Keravan vankila

Keravan vankila sijaitsee Keravan kaupungissa vanhan Lahdentien varrella. Matkaa Keravan rautatieasemalta on neljä kilometriä. Helsinkiin matkaa on 30 kilometriä.

Käyntiosoite: Lahdentie 711, 04201
Kerava Postiosoite: PL 133, 04201 Kerava
Puhelin: 029 56 82700
Faksi: 029 56 82793
Sähköposti: kerava.vankila(at)om.fi

Vankisähköposti: vankiposti.kerava(at)om.fi
Ohje vankisähköpostin käytöstä . Viestiä ei käsitellä, jos se ei ole ohjeen mukainen.


Yksikönpäällikön sijainen Ulla Lehtinen, puh. 029 56 81802 , ulla.m.lehtinen(at)om.fi
Apulaisjohtaja Minna Peltonen, puh. 029 56 87100, minna.k.peltonen(at)om.fi
Apulaisjohtaja Anssi Turtiainen, puh. 029 56 81813

Sähköposti: etunimi.sukunimi(a)om.fi

Lyhyesti

Keravan vankila on ollut toiminnassa vuodesta 1927 alkaen. Syksyllä 2016 vankilan päärakennus poistettiin käytöstä paloturvallisuuteen liittyvien ongelmien vuoksi ja vankilan toiminta keskittyi kokonaisuudessaan alueella sijainneelle avovankilaosastolle. Keravan vankila toimi uudisrakennuksen valmistumiseen asti 94-paikkaisena vapauteen valmentavana avovankilana.

Oikeusministeriö linjasi tammikuussa 2017, että avovankilatoiminta jatkuu Keravalla uudisrakennuksessa. Uuden avovankilan vankipaikkamäärä on 136 ja on täten Suomen suurin avovankila. Vankilan valmistumisen myötä Keravan vankila luopui vanhan vankilan maa-alueista keskittäen toimintansa kokonaan uuden vankilan alueelle.

Henkilöstö ja toiminnot

Keravan vankilassa työskentelee tällä hetkellä 51 henkilöä.

Vankilassa tehtävä kuntoutustyö on vankeja vapauteen valmentavaa. Vangeille suunnattu työtoiminta perustuu yhteistyökumppaneille, kuten Metsähallitukselle ja Helsingin kaupungille tehtäviin töihin sekä vankilalle tehtäviin korjaus- ja kunnossapitotöihin. Tarkoituksena on, että vankeusaikana opitut työtaidot mahdollistaisivat myös vapautumisen jälkeisen työnhaun.

Päihdetyötä tehdään laaja-alaisesti muun muassa motivoimalla, informoimalla ja sitouttamalla. Vankilassa on päihderyhmiä ja yksilöohjausta päihdekuntoutuksen tueksi sekä nuorille suunnattu vapauteen valmentava WOP-kuntoutusohjelma. Kuntoutusjatkumoiden rakentaminen vapautumisen tukemiseksi on yksi vankilan päätehtävistä.

Keravan vankilassa on mahdollisuus opiskella. Vankilassa toimii Valma koulutus ammattiopisto Liven järjestämänä ja yhteistyötä Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan kanssa tehdään ammattiopintojen mahdollistamiseksi. Rikosseuraamuslaitoksen strategian mukaisesti vankeusaikaiseen opiskeluun motivoidaan ja opintoja tuetaan vangin henkilökohtaisten tarpeiden mukaisesti.

Järjestyssääntö

Keravan vankilan järjestyssääntö 16.9.2020 [pdf, 142.7 kB]

Julkaistu 13.3.2023