Kestilän vankila

Käyntiosoite: Turppasentie 2, 92700 Kestilä
Puhelin: 029 56 86500
Faksi: 029 56 86561
Sähköposti: kestila.vankila(at)om.fi

Vankisähköposti: vankiposti.kestila(at)om.fi
Ohje vankisähköpostin käytöstä . Viestiä ei käsitellä, jos se ei ole ohjeen mukainen.

Yksikönpäällikkö Tapio Iinatti, puh. 029 56 86544, 050 595 3220
Apulaisjohtaja Sanna Suihkonen, puh. 050 310 6307

Lyhyesti

Kestilän vankila on 46-paikkainen avolaitos naisille. Kestilän vankila sijaitsee Siikalatvan kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla, noin 100 kilometrin päässä Oulusta. 1980-luvulla valmistuneessa pihapiirissä on alun perin toiminut maatalousoppilaitos. Vankilatoiminta alkoi näissä tiloissa vuonna 1991.

Vankilatoiminnan alkaessa laitokseen sijoitettiin vain miesvankeja. Vuonna 2012 Kestilän vankilaan perustettiin 12-paikkainen naisosasto. Vuonna 2020 Rikosseuraamuslaitos teetti naisvankiselvityksen, jonka seurauksena 1.9.2021 Suomen seka-avovankilat lakkautettiin ja Kestilästä tuli toinen Suomen naisille suunnattu avovankila.

Henkilöstö ja toiminnot

Kestilän vankilassa työskentelee noin 30 henkilöä.

Kestilän vankilassa jokainen vanki osallistuu toimintaan. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedu järjestää TuVa-opetusta (tutkintokoulutukseen valmentava koulutus). Tuvassa voi muun muassa harjoitella metallialan, puualan ja tietotekniikan opintoja. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan yksilöllinen opintosuunnitelma, omien tarpeiden ja halukkuuden mukaisesti. Lisäksi Kestilän vankilassa on Rauhala, jossa voi harjoitella arjentaitoja ja ryhmässä olemista, tai esimerkiksi tehdä käsitöitä, askarella tai harjoitella vaikka suomen kieltä. Myös Rauhalassa toiminta suunnitellaan yksilöllisesti. Näiden lisäksi Kestilässä voi opiskella etänä myös ulkopuolisissa oppilaitoksissa. Vankila toteuttaa projekteja Senaatti-kiinteistön, Siikalatvan kunnan ja seurakunnan kanssa. Näissä projekteissa vankien on mahdollisuus työskennellä avolaitospalkalla.

Päivätoiminnan lisäksi Kestilässä jokainen edistää omia rangaistusajan suunnitelman mukaisia tavoitteitaan. Apuna ja tukena on jokaiselle vangille valitut vastuuvirkamies ja vastuuvartija. Kestilän vankilassa on laaja ohjelmatyön tarjonta ja meidän tärkeimpänä tavoitteena on uusintarikollisuuteen vaikuttaminen ja vapauteen valmentaminen. Vankilassa tehtävän työn lisäksi autamme suunnittelemaan ja hankkimaan riittävät tukitoimet myös siviiliin, jotta kuntoutumisen mahdollisuudet jatkuvat myös vapautumisen jälkeen.

Vapaa-ajan toimintoja Kestilän vankilassa on runsaasti. Vankilalla on kuntosali, liikuntahalli, oleskelutila (mm. karaoke), askartelutila (puuaskartelua). Lisäksi vankilan ulkopuolella voi käydä pururadalla kävelemässä tai talvella hiihtämässä. Lisäksi viikonloppuisin voi esimerkiksi järjestää ruuanlaittoa tai muuta yhteistä tekemistä. Tavoitteena on löytää niitä toimintoja, joita voi siviilissäkin ottaa osaksi omaa rikoksetonta ja päihteetöntä elämää.

Vierailut vankilassa

Kestilän vankilan vierailuajat ovat lauantai ja sunnuntai klo 9.30 - 11.30 ja 12.00 - 14.00. Vierailun kesto on enimmillään 2 tuntia. Tapaaminen tulee varata ennakolta. Vangin tulee ilmoittaa tapaajansa ja tapaamispäivä vankilan päivystykseen. Ilmoittaminen tulee tehdä aina kunkin viikon torstaihin klo 16:00 mennessä ja arkipyhien aattoina klo 16:00 mennessä. Vain vangin ilmoittamat tapaajat pääsevät tapaamiseen.

Vankila ei ole täysin esteetön ja tapaamiseen saapuminen saattaa edellyttää erityisjärjestelyjä. Saat lisätietoja henkilökunnalta.

Järjestyssääntö

Kestilän vankilan järjestyssääntö 1.4.2023 [pdf, 259.7 kB]

Tulo-opas

Kestilän vankilan tulo-opas 3.8.2023 [pdf, 505.7 kt]

Julkaistu 22.3.2024