Tiedotteet ja uutiset

16.9.2020
»

Keravan uusi avovankila otetaan käyttöön 16.9.2020 ja se on Suomen suurin avovankila, kaikkiaan paikkoja on 136.

7.9.2020
»

Euroopan neuvoston komitea CPT tekee tarkastuskäynnin Suomen suljettuihin laitoksiin 7.–18. syyskuuta. Komitean tehtävänä on suojella vapautensa menettäneitä henkilöitä epäinhimilliseltä tai halventavalta kohtelulta. Kyseessä on kuudes määräaikainen tarkastus Suomessa.

7.9.2020
»

Riihimäen vankilaan avataan maanantaina 7.9. uudenlainen 7-paikkainen kuntoutusosasto. Osasto on tarkoitettu vangeille, jotka ovat tehneet vakavia väkivaltarikoksia ja haluavat vähentää riskiään syyllistyä uusiin väkivaltarikoksiin.

31.8.2020
»

Tutkimuksessa kartoitettiin seuraamusten alueellisia eroja, yhdenvertaisuutta ja viranomaisprosessin vaikutuksia yhdyskuntaseuraamusten käyttöön. Selvityksen taustalla oli yhdyskuntapalvelurangaistusten määrän voimakas lasku, valvontarangaistusten ennustettua heikompi käytettävyys ja tutkittujen yhdyskuntaseuraamusten käytössä havaitut alueelliset erot kuluneen 10 vuoden aikana.

27.8.2020
»

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan säädösmuutoksia Rikosseuraamuslaitoksen organisaatiouudistuksen toteuttamiseksi.

20.8.2020
»

CEP:n (the Confederation of European Probation) julkaisee maakohtaista tietoa yhdyskuntaseuraamusjärjestelmistä Euroopassa ”Probation in Europe” -julkaisusarjassaan. Suomalaisen yhdyskuntaseuraamusjärjestelmän kuvauksen ovat kirjoittaneet Rikosseuraamuslaitoksen Henrik Linderborg, Pia Andersson sekä Itä-Suomen yliopiston Matti Tolvanen. Ensimmäinen kuvaus suomalaisesta yhdyskuntaseuraamusjärjestelmästä julkaistiin vuonna 2000.

5.8.2020
»

Rikosseuraamuslaitoksen älyvankilajärjestelmän kilpailutuksen on voittanut Gerdes. Gerdes on vuodesta 1989 toiminut saksalainen perheyritys, joka on erikoistunut vankilaturvallisuuteen ja teletekniikkaan liittyviin ICT-ratkaisuihin: https://www.gerdes-ag.de/en/home/.

4.8.2020
»

Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija Aki Saarinen ja rikosseuraamusesimies Tuomas Hanhikangas valmistuivat heinäkuussa maistereiksi Cambridgen yliopiston kriminologian, penologian ja johtamisen tutkintokoulutuksesta. Hanhikangas tarkasteli lopputyössään suomalaisten suljettujen vankiloiden turvallisuusjohtamista ja sen suhdetta Pohjoismaiseen vankeinhoitomalliin ja Saarinen vankien kokemuksia valvotusta koevapaudesta.

9.7.2020
»

Rikosseuraamuslaitoksen uudet toimitilat Jyväskylän keskustassa otetaan käyttöön maanantaina 13.7.2020, ja ne korvaavat entisen Laukaan vankilan ja Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimiston tilat osana Rikosseuraamuslaitoksen toimitilaverkoston kehittämistä.

7.7.2020
»

Rikosseuraamuslaitos on julkaissut vuoden 2019 tilastollisen vuosikirjan, josta saa ajankohtaisen kuvan Rikosseuraamuslaitoksen asiakas- ja vankimääristä sekä toiminnasta. Vuonna 2019 väkivaltarikoksista tuomittujen määrä väheni ja keskimääräinen vankiluku ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden määrä kasvoi. Pitkällä aikavälillä uusintarikollisuuden määrä on vähentynyt.

Julkaistu 20.1.2020